De mogelijkheden voor het plaatsen van een warmtepomp
De afgelopen jaren heeft de warmtepomp aan populariteit gewonnen en vanaf 2025 is een warmtepomp verplicht bij nieuwbouw in Vlaanderen. Maar wat zijn de mogelijkheden voor het plaatsen van een warmtepomp in een woning? Waar moet je rekening mee houden als je een woning laat ontwerpen waarin een warmtepomp geplaatst gaat worden? We vertellen er alles over in dit artikel.
Soorten warmtepompen en plaatsing
Het is goed om meer te weten te komen over de verschillende soorten warmtepompen, de onderdelen en de plaatsing van de installatie. We maken hiervoor onderscheid tussen 4 soorten warmtepompen: lucht/water warmtepompen, water/water warmtepompen, ventilatielucht/water warmtepompen en hybride warmtepompen. Hieronder bespreken we per type wat het inhoudt en wat belangrijk is om te weten in verband met de plaatsing en dus ook het ontwerp van je huis.
Lucht/water warmtepomp
Een lucht/water warmtepomp heeft niet alleen een binnenunit, maar ook een buitenunit waarmee de warmtepomp energie uit de buitenlucht haalt. Wanneer je voor deze warmtepomp kiest, heb je ruimte in de tuin of aan de gevel nodig voor het plaatsen van de buitenunit. Houd bij het bepalen van de plaats rekening met het eventuele geluid van de warmtepomp. En dan met name de overlast voor de buren. Al zijn er maatregelen om deze geluidsoverlast zoveel mogelijk te beperken. De binnenunit plaats je bijvoorbeeld op de plek waar de cv-ketel normaal gesproken staat. Op zolder of in de kelder kan ook, mits de plek goed geïsoleerd is.
Water/water warmtepomp
Een water/water warmtepomp heeft een bron in de grond nodig om energie uit de bodem te halen. Voor het plaatsen van deze warmtepomp heb je voldoende ruimte in de tuin nodig om een bron te laten boren. Naast deze bron in de grond beschikt de water/water warmtepomp ook over een binnenunit. Het is bij het bepalen van de plaats in de woning belangrijk om er rekening mee te houden dat de unit voldoende geventileerd wordt en er voldoende ruimte is voor luchtcirculatie om oververhitting te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld een technische ruimte zijn of een kelder.
Ventilatielucht/water warmtepomp
De ventilatielucht/water warmtepomp is de kleinste onder de warmtepompen. Deze bestaat enkel uit een binnenunit die wordt aangesloten op het mechanische ventilatiesysteem. De warmtepomp hergebruikt de energie vanuit het ventilatiesysteem. Dit type warmtepomp is heel geschikt voor appartementen of kleinere woningen.
Hybride warmtepomp
Tenslotte is er nog de hybride warmtepomp en dat is een combinatie van een lucht/water warmtepomp en een cv-ketel. De warmtepomp werkt in dat geval samen met de cv-ketel. Op extra koude dagen springt de cv-ketel bij en de cv-ketel zorgt in deze combinatie voor het verwarmen van water. Voor deze combinatie van twee systemen heb je wel extra veel ruimte nodig en houd er rekening mee dat vanaf 2025 de cv-ketel niet meer geïnstalleerd mag worden in nieuwbouwwoningen.
Zo weet je in ieder geval al iets meer over de ruimte die de verschillende soorten warmtepompen innemen voor je eventuele toekomstige ontwerp. Laat je inspireren door de verschillende realisaties en voorbeelden van (3D) schetsen van Architectenbureau Gruwez. Wij helpen je graag bij de realisatie van een woning met voldoende ruimte voor de warmtepomp.
info@architectgruwez.be
+32 55 45 53 63+32 475 49 18 52